header, ecumenismul, lupi in blana de oaie

citatul paginii


feedback si sondaj de opinie
Ce credeti despre continutul acestui site ?
Foarte Bun
Bun
Mediocru
Slab
Foarte Slab

  

cuvant de folos - feriti-va de lupii in blana de oaie care sfasie turma
feriti-va de lupii in blana de oaie

   Viciul imita virtutea, iar neghina se sileste sa fie socotita grau; prin forma ei, se aseamana cu graul, dar este dovedita prin gust de cunoscatori. Si diavolul se preface in inger luminos, nu insa ca sa se reintoarca acolo unde era, ci ca sa imbrace cu intunericul orbirii si cu o stare ciumata de necredinta pe cei care duc o viata la fel cu ingerii.
   Multi lupi umbla de colo colo in haine de oi, au imbracaminte de oi, dar nu si unghiile si dintii. Sunt imbracati intr-o piele blanda, inseland prin infatisarea lor pe cei simpli, dar varsa din dintii lor veninul cel ucigator al necredintei.
   Avem deci nevoie de har dumnezeiesc, de minte treaza si de ochi veghetori ca sa nu mancam neghina ca grau si sa ne vatamam din nestiinta, nici sa fim sfasiati luand lupul drept oaie si nici sa socotim inger binefacator pe diavolul pierzator si sa fim inghititi de el.
   Sfantul Chiril al Ierusalimului - Cateheze

PAPA     IOAN     PAUL     INCURAJA     NUDISMUL

"Nu este nimic imoral in ce priveste imbracamintea, mai putin cand, aceasta, acoperind organele genitale, transforma persoana intr-un potential obiect al satisfacerii placerii".
"Aplicarea concreta a acestui principiu rezida in individ, mijloace si societate. Purtatul hainelor este o problema sociala, deci depinde de gustul fiecaruia, bun sau rau".
"Dar asta in nici un caz nu inseamna ca vulgaritatea trupului se identifica, fie total, fie partial, cu nuditatea. Daca cineva se folosestea de aceasta (nn. nuditate) pentru a-si satisface placerile carnale, fie si numai in gand, el singur este vinovat pentru actul imoral savarsit. Golatatea devine obscena numai cand pericliteaza valoarea si demnitatea mana, cand are loc, cum se spune, o depersonalizare".
Chiar daca nuditatea nu presupune obscenitate prin ea insasi, totusi trebuie facut si un efort interior in acest sens. Trebuie precizat ca exista o distinctie intre nuditatea propriu zisa si senzualitatea implicata intr-un proces sexual. Corpul uman asa cum apare el, nu este vulgar, dar poate deveni daca se folosete in scopul satisfacerii placerii carnale".
"Si pentru ca tot vorbim de moralitatea/imoralitatea imbracamintei, merita sa luam in considerare si rolul functinal al acesteia... Pentru a clasifica haina ca fiind morala sau nu, trebuie avut in vedere functionalitatea si scopul acesteia. N-ar trebuie ca semi-goliciunea sa fie numita vulgaritate atata timp cat exista o justificare obiectiva pentru aceasta".

Karol Wojtyla, Amor y Responsabilidad, Madrid: Editorial Razon y Fe, 1978, pp. 211-213

 
 
SursaeXTReMe Tracker