Viciul imita virtutea, iar neghina se sileste sa fie socotita grau; prin forma ei, se aseamana cu graul, dar este dovedita prin gust de cunoscatori. Si diavolul se preface in inger luminos, nu insa ca sa se reintoarca acolo unde era, ci ca sa imbrace cu intunericul orbirii si cu o stare ciumata de necredinta pe cei care duc o viata la fel cu ingerii. Multi lupi umbla de colo colo in haine de oi, au imbracaminte de oi, dar nu si unghiile si dintii. Sunt imbracati intr-o piele blanda, inseland prin infatisarea lor pe cei simpli, dar varsa din dintii lor veninul cel ucigator al necredintei. Avem deci nevoie de har dumnezeiesc, de minte treaza si de ochi veghetori ca sa nu mancam neghina ca grau si sa ne vatamam din nestiinta, nici sa fim sfasiati luand lupul drept oaie si nici sa socotim inger binefacator pe diavolul pierzator si sa fim inghititi de el. Sfantul Chiril al Ierusalimului - Cateheze
Sfintitilor Egumeni si Sfintitilor Proistameni ai celor Douazeci Sfinte Manastiri din Sfanta Chinotita a Sfantului Munte al Athonului
Sfintiti Egumeni si Sfintiti Parinti, blagosloviti!
Dorim sa ne aratam la aceasta vreme adanca ingrijorare si tristete pentru tot ceea ce se petrece de ani buni cu Sfanta noastra Ortodoxie: lucruri care nimicesc invataturilor Sfintilor Apostoli si ale Sfintilor Parinti si potrivnice tuturor sfintelor canoane statornicite de Sinoadele Ecumenice si locale. Ne intrebam daca s-a adunat cumva vreun sinod ecumenic care sa desfiinteze canoanele ce opresc rugaciunea in comun cu ereticii, sau daca cumva Papa s-a pocait si s-a lepadat de ereziile Filioque-ului, primatului, infailibilitatii, azimilor, focului curatitor [purgatoriul, n.tr.], harului creat, a imaculatei conceptii a Preasfintei Nascatoare-de-Dumnezeu, si atatea altele, ce au fost in marea lor parte osandite si anatematizate de nenumarate ori de Sinoadele Ortodoxe si de toti Sfintii Parinti.
Cerul s-a maniat si Sfintii Parintii s-au prea-intristat vazand si auzind cele petrecute in Fanar , de praznicul Sfantului Apostol Andrei, pe 30 Noiembrie, anul acesta [2006]: lucruri nemaiintalnite si nemaiauzite in doua mii de ani de istorie a Bisericii: “Cumplita nesocotire a invataturilor Parintilor, dispretuirea predaniilor apostolesti, aducerea noutatilor in biserici de catre innoitorii zilelor noastre”, asa cum spune Sfantul Vasile cel Mare despre niste intamplari asemanatoare din zilele sale.
Toate s-au petrecut, literalmente, cu susul in jos. in loc ca ereticul Papa sa fie asezat in spate, asa cum vedem ca sunt zugraviti ereticii in icoanele Sfintelor Sinoade, si sa fie indepartat de Dumnezeiasca Liturghie, asa cum cere porunca liturgica “Usile, usile, intru intelepciune sa luam aminte”, noi l-am pus pe un tron inalt, pe care a sezut purtand omoforul; diaconii ortodocsi l-au cadit, iar Patriarhul a schimbat cu el sarutarea liturgica la “Sa ne iubim unii pe altii”; apoi [Papa] a rostit, ca un proestos, “Tatal nostru”, in vreme ce grupul sfintitilor psalti i-a cantat “intru multi ani” si un tropar anume alcatuit de un imnograf athonit – Doamne, miluieste! – daca, bineinteles, acest lucru anuntat de ziaristi este adevarat; i s-a ingaduit sa dea adunarii binecuvantarea sa, sau, mai curand, nebunia sa, cum spun sfintele canoane.
Am ingaduit Bisericii luptatoare de pe pamant sa se desparta de Biserica biruitoare a Sfintilor din ceruri si sa se uneasca cu bisericile si adunarile viclenilor eretici. Am defaimat toti sfintii mucenici si marturisitori ce au luptat pana la sange impotriva ereziilor, caci aratam lupta, mucenicia si marturisirea lor ca fiind nefolositoare si fara nici un rost. Oare fericitii Parinti ai Sfantului Munte ce au mucenicit sub [Patriarhul Ioan] Vekkos pentru ca nu au vrut sa-l primeasca si sa-l pomeneasca pe Papa la Liturghie nu plang, vazandu-ne ca nu numai respingem pilda lor prin tacerea noastra, ci facem chiar dimpotriva? Pentru ce, dar, au mucenicit toti mucenicii de pana acum, pentru ce au stat neclintiti marturisitorii in credinta lor?
Cunoasteti, cinstiti parinti, mai bine decat noi, toate faptele, declaratiile si hotararile antiortodoxe si hulitoare ale Patriarhului Ecumenic si ale altor intai-statatori si episcopi, care propovaduiesc cu glas tare si vadit – cu capul descoperit – primirea si invatatura panereziei ecumenismului, cea mai mare erezie ecleziologica din toate veacurile. Aceasta invatatura eretica tagaduieste unicitatea Uneia, Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti Biserici si o pune pe acelasi plan cu ereziile, acceptand ca tainele ereticilor au si impartasesc har sfintitor si mantuitor. in afara de recunoasterea botezului urmatorilor Papei si lutheranilor, [exista relatari ca] ne impartasim din acelasi potir cu monofizitii si, de multe ori, si cu papistii in Ciclade si in diaspora.
Ne-am dat acum seama, cu mare tristete, ca ocarmuirea duhovniceasca a Sfantului Munte din ultimii ani nu a intampinat cu tarie si barbatie marturisitoare aceste semne vadite de apostazie, asa cum au facut-o parintii athoniti de mai demult. Patriarhul a cumpanit raspunsurile noastre si, fiindca au fost facute fara tragere de inima, iar de multe ori nici nu au existat, a purces fara vreo opreliste spre unirea cu Papa, care nu s-a pocait si staruieste in ereziile sale. Ne-a cumpanit, de asemenea, si a fost deosebit de bucuros cu prilejul ultimei sale vizite in Sfantul Munte, pentru ca a izbutit sa dea impresia ca a venit sa primeasca incuviintarea si binecuvantarea athonitilor pentru toate cele ce hotarase sa le faca cu Papa, cateva zile mai apoi.
Noi, smeritii ieromonahi si monahi, va marturisim ca ne-am smintit de tacerea si pasivitatea autoritatilor duhovnicesti ale Sfantului Munte, si, impreuna cu noi, la fel au simtit credinciosii din Grecia si toti ortodocsii din lumea intreaga. Toti asteapta sa auda glasul Sfantului Munte.
De la voi, cei mai invatati si mai intelepti decat noi, am invatat ca atunci cand credinta este in primejdie, vom da socoteala daca tacem si dam inapoi, dupa cum zice Sfantul Theodor Studitul. Monahul, indeosebi, nu trebuie sa ingaduie nici cea mai mica inovatie in privinta credintei, potrivit aceluiasi Sfant Parinte, mare calauzitor si organizator al vietii monahale, si Staret al nostru, al tuturor. El nu s-a temut de amenintarile si prigoanele iconoclastilor, imparati si patriarhi, ci chiar in Constantinopol, intre zidurile Sfintei si Marii Manastir a Studionului, a organizat o procesiune de mie de monahi purtand faclii si tinand in maini sfintele icoane ce fusesera interzise.
Sfintii Savva cel Sfintit si Theodosie Chinovitul, acesti mari indrumatori ai monahilor, au adunat la Ierusalim zece mii de monahi din Palestina, cu mult inainte, si au scapat Ortodoxia de erezia monothelita.
Cine va scapa astazi Biserica de panerezia Ecumenismului si de inselarea Papismului? Scrisorile de protest trimise din vreme in vreme de Sfanta Chinotita nu au avut nici un rezultat.
Nu mai e vreme pentru cuvinte. E vremea sa facem ceva.
Noi, neinvatatii si pacatosii, nu vrem sa va invatam pe voi, nici sa ne infatisam ca marturisitori. Vrem doar sa ne usuram constiinta de monahi si de ortodocsi; vrem sa-i cinstim pe sfintii mucenici si marturisitori, indeosebi pe cei muceniciti de Vekkos. Vrem sa cinstim si sa urmam purtarea lor, nu sa ne dam inapoi si sa punem manastirile si obstile noastre mai presus de neprihanirea credintei, mai presus de Dumnezeu si de adevar.
Credem ca dupa atatea proteste si cereri scrise si prin viu grai, dupa atatea retractari, schimbari de pozitie si compromisuri, singurul lucru care ii va bucura pe ortodocsi si ii va rusina pe rau-credinciosi este incetarea pomenirii numelui Patriarhului la slujbe, si nu numai aceasta, ci si incetarea pomenirii la toate slujbele a numelor tuturor episcopilor care-l incuviinteaza pe Patriarh sau raman tacuti, oriunde s-ar afla.
Adunati-va laolalta, sfintiti Parinti, monahi din toate manastirile, schiturile si chiliile, intr-o adunare luptatoare a-tot-monahala – fie ca sunteti in Sfantul Munte, fie in afara sa – si daramati stalpii ereziei, papismului si ecumenismului. Duceti lupta cea buna a credintei. De nu o veti face, noi vom alege sa facem cele placute lui Dumnezeu, nu cele placute oamenilor.
Dumnezeu sa ne lumineze pe toti; Preasfanta Nascatoare-de-Dumnezeu sa acopere si sa binecuvinteze Gradina ei, si sa ocroteasca Biserica Ortodoxa de cei ce o defaima pe Maica Domnului si de ereticii ce lupta impotriva Sfintilor, precum si de pastorii slabi care lasa turma fara ocrotire inaintea navalirilor lupilor.
In cele din urma, cerandu-va blagoslovenia, incheiem cu cinstire,
Ieromonahul Efrem, fost egumen, Staret al Schitului Apostolului Andrei [”Serrai”, Sfanta Manastire Vatopedi] si obstea dimpreuna cu mine.
Gheronda Evstratie Ieromonahul, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Pimen Ieromonahul, Sfanta Manastire Zografu
Gheronda Vasilie Ieromonahul, Sfanta Manastire Zografu
Gheronda Vissarion Ieromonahul, Sfanta Manastire Zografu
Nicodim Monahul (Vilalis), Sfanta Chilie “a intampinarii” din Kapsala
Artemie Monahul, Manastirea Marea Lavra
Ilarion Ieromonahul, Manastirea Marea Lavra
Paisie Monahul, Manastirea Marea Lavra
Savva Monahul, Manastirea Marea Lavra
Hariton Ierodiaconul, Manastirea Marea Lavra
Hariton Monahul, Karulia, Manastirea Marea Lavra
Athanasie Monahul, Karulia, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Vlasie Monahul, Kserokalivo Viglas, Manastirea Marea Lavra
Acachie Monahul, Sfanta Kathisma a Sfintei Treimi (Kir Isaia), Manastirea Marea Lavra
Gheronda Isaia Monahul, Chilia Nasterii Nascatoarei-de-Dumnezeu, Manastirea Marea Lavra
Heruvim Monahul, Sfantul lacas al Arhanghelilor, Manastirea Marea Lavra
Damaschin Ieromonahul, Chilia Sfintei Treimi din Karies, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Nectarie Monahul, Chilia Sfintei Treimi din Karies, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Theolipt Monahul si parintii dimpreuna cu dansul, Chilia Sfantului inainte-mergator, Schitul Sf. Anna, Manastirea Marea Lavra
Gavriil Ieromonahul, Sfanta Chilie a Sf. Gheorghe (Kartunatsion), Sfantul Schit al Sf. Anna, Manastirea Marea Lavra
Ieromonah Hrisostom Kartsonas, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Cosma Monahul, Sfanta Coliba a Sf. Dimitrie, Schitul Sfintei Anna, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Panteleimon Monahul, Sfanta Chilie a Sf. Panteleimon, Sfantul Schit al Sfintei Treimi, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Sofronie Monahul, Sfanta Coliba a Intrarii Nascatoarei-de-Dumnezeu, Sfantul Schit al Sfintei Treimi, Manastirea Marea Lavra
Parthenie Monahul, Sfanta Coliba a Intrarii Nascatoarei-de-Dumnezeu, Sfantul Schit al Sfintei Treimi, Manastirea Marea Lavra
Athanasie Monahul, din Vuleutiria, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Serafim Ieromonahul, Chilia Tuturor Sfintilor, Schitul Sfintei Anna, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Daniil Monahul, Sfanta Anna, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Gherasim Monahul, Sfanta Coliba a Sf. Gheorghe, Katunakia, Manastirea Marea Lavra
Gheronda Venedict Ieromonahul, Chilia Sf. Constantin si Elena, Manastirea Vatopedi
Paisie Monahul, Chilia Arhanghelilor (Savvaion), Karies, Manastirea Hilandar
Siluan Monahul, Sfanta Coliba a Sf. Nicolae, Nea Sketi, Manastirea Sf. Pavel
Gavriil Monahul, Chilia Kutlumusiu a Sf. Hristodul
Dosithei Monahul, Kathisma Manastirii Kutlumusiu
Gheronda Nectarie Monahul, Sfanta Coliba a Sfintei Treimi, Schit al Manastirii Kutlumusiu
Paisie Monahul, Chilia Sfintei Varvara, Manastirea Kutlumusiu
Gheronda Moisi Monahul, Chilia Sf. Ioan Gura-de-Aur, Schitul Sf. Panteleimon, Manastirea Kutlumusiu
Gheronda Avraam Ieromonahul, Sfanta Coliba a Sf. Gherasim Kefalinias, Schitul Sf. Panteleimon, Manastirea Kutlumusiu
Gheronda Spiridon Monahul, Chilia Sf. Nicolae, Manastirea Kutlumusiu
Theodul Monahul, fost la Manastirea Kutlumusiu
Gheronda Hrisostom Ieromonahul, Chilia Sf. Spiridon din Kerkira, Manastirea Kutlumusiu
Ilarion Monahul, Sfantul lacas al Manastirii Dohiariu (regiunea Platon)
Gheronda Nicodim Monahul, Chilia Sf. Nectarie Kapsala, Manastirea Pantokrator
Gavriil Ieromonahul, Chilia Maicii Domnului “Degrab ascultatoarea”, Manastirea Pantokrator
Isaac Monahul, Chilia Nasterii Maicii Domnului, Kapsala, Manastirea Pantokrator
Gheronda Athanasie Monahul, Chilia Sf. Athanasie, Manastirea Pantokrator
Gheronda Meletie Monahul, Nasterea Nascatoarei-de-Dumnezey, Kapsala, Manastirea Pantokrator
Gheronda Grigorie Monahul, Chilia Sf. Nicolae, Kapsala, Manastirea Patokrator
Gheronda Onufrie Monahul, Chilia Adormirii Nascatoarei-de-Dumnezeu, Karies
Gheronda Nicolae Monahul, Chilia Sf. Dimitrie, Karies
Ieromonahul Gavriil, Chilia Sfintilor Arhangheli (Komvologas), Karies