header, ecumenismul, lupi in blana de oaie

citatul paginii


feedback si sondaj de opinie
Ce credeti despre continutul acestui site ?
Foarte Bun
Bun
Mediocru
Slab
Foarte Slab

  

cuvant de folos - feriti-va de lupii in blana de oaie care sfasie turma
feriti-va de lupii in blana de oaie

   Viciul imita virtutea, iar neghina se sileste sa fie socotita grau; prin forma ei, se aseamana cu graul, dar este dovedita prin gust de cunoscatori. Si diavolul se preface in inger luminos, nu insa ca sa se reintoarca acolo unde era, ci ca sa imbrace cu intunericul orbirii si cu o stare ciumata de necredinta pe cei care duc o viata la fel cu ingerii.
   Multi lupi umbla de colo colo in haine de oi, au imbracaminte de oi, dar nu si unghiile si dintii. Sunt imbracati intr-o piele blanda, inseland prin infatisarea lor pe cei simpli, dar varsa din dintii lor veninul cel ucigator al necredintei.
   Avem deci nevoie de har dumnezeiesc, de minte treaza si de ochi veghetori ca sa nu mancam neghina ca grau si sa ne vatamam din nestiinta, nici sa fim sfasiati luand lupul drept oaie si nici sa socotim inger binefacator pe diavolul pierzator si sa fim inghititi de el.
   Sfantul Chiril al Ierusalimului - Cateheze

SCRISOARE     DE     PROTEST
A     DECANULUI     FACULTATII     DE     TEOLOGIE
DIN     TESALONIC

UNIVERSITATEA ARISTOTELICA TESALONIC
FACULTATEA DE TEOLOGIE,
SECTIA: TEOLOGIE PASTORALA SI SOCIALA
DISCIPLINA: SFANTA SCRIPTURA SI SCRIERILE SFINTILOR PARINTI
PROTOIEREU PROFESOR THEODOROS ZISIS

23 Ianuarie 2007


Preafericite,

Am sperat ca nelinistea si īmpotrivirile deplinatatii Bisericii binecredinciosilor crestini ortodocsi, care cunosc cele ale credintei si sunt angajati activ īn trupul Bisericii, vor sensibiliza mintea si inima Prea Fericirii Voastre si veti proceda la schimbarea hotararii Permanentei Sfantului Sinod, prin care v-ati dat asentimentul sa participati la schimbul de onoruri cu antihristul si panereticul papa al Romei, ati desfiintat Evanghelia lui Hristos ati "demolat" Sfintele Canoane, ati ofensat pe Sfintii care au luptat īmpotriva papei si ati deschis usa spre a intra īn Biserica lupi grei.

Īmpreuna cu īmpovaratul de multimea ereziilor papa, cinstiti-i si pe toti vechii eretici si dascali mincinosi: pe Arie, pe Macedonie, pe Eutihie, pe Apolinarie, care sunt īngeri īn comparatie cu papismul si cu ratacirile lui. Dar pentru Prea Fericirea Voastra nu mai conteaza nici Evanghelia, nici Sinoadele Ecumenice, nici īnvatatura Sfintilor si de Dumnezeu purtatorilor Parinti. Faptele Prea Fericirii Voastre Va dezmint cuvintele. Prin urmare, dati jos icoanele sfintilor din biserici, daca tot ati īnjosit si ati desfiintat īnvatatura lor, ca sa īnteleaga mai bine ce se petrece, poporul care e dezamagit si se afla īn deruta. Ce sens mai are sa vorbim despre romanitate si despre civilizatia ortodoxa, cand stramosii nostri bizantini preferau sa vada īn Cetate "a īmparati turbanul turcesc decat tiara latinilor"? Refugiatii memorabilei patrii ar fi preferat sa moara, decat sa primeasca a cinsti pe casapul romanitatii.
Cu respect si discernamant Vi s-au adresat īn mod izolat Sfantul Munte, manastirile, multi clerici, monahi si laici, si V-au cerut sa sesizati greseala deciziei si sa preveniti sminteala si dezbinarile. Vizita papei si onorurile catre acesta se constituie īntr-o tema mai mare decat cea īn legatura cu buletinele. Cum de nu o sesizati? Greseli fac toti: si patriarhii si arhiepiscopii. Numai papa pretinde ca e infailibil si numai ereticii nu vor sa-si schimbe parerea, din egoism si īncapatanare. Ascultati si va angajati īn fel de fel de chestiuni despre credinta cu persoanele lumesti. Īn loc sa-i īnvatati si pe ei si pe numerosul popor, ce īnseamna papa si papismul, adica erezie si īnselare, ce īnseamna denaturarea Evangheliei īn putere de stat lumeasca si de dominatie, dupa care "li se pare ca stapanesc popoarele". Va bazati pe faptul ca Va canta īn struna majoritatea celor ce nu cunosc chestiunile credintei, pentru a caror nestiinta, noi, toti pastorii, vom da seama īnaintea lui Dumnezeu.
V-ati aparat īnaintea credinciosilor, zicand ca statul l-a invitat pe papa si ca fiind presati ati cedat de nevoie. Totusi, credinciosul popor V-a dat dovada sprijinului sau cu prilejul diverselor manifestari, ca sa stati ferm si sa tineti piept presiunilor, fiindca opinia poporului o au īn vedere mai mult politicienii, (care au fost) alesi de popor. Faptul ca si Prea Fericirea Voastra a evitat a se opune īntr-un singur trup si cu o singura gura īnseamna ca doreste sa vina papa īn Grecia, pentru a castiga profil european īn legatura cu noi - chipurile - fanaticii, retardatii si "minunatii", dupa caracterizarea onorifica a Fanarului. Īn orice caz, deja politicienii īsi freaca mainile pentru reusita operatiunii de dezbinare, dupa cum si diplomatii Vaticanului dau curs informatiei (īn legatura cu vizita papei - n.tr.) ca nu se exercita nici o presiune, iar daca Biserica a ridicat obiectii, a fost obligata sa se potoleasca, pentru a nu se face rabat si astfel sa fie īnnegrita imaginea tarii noastre īn exterior. La fel, informeaza si cercurile Vaticanului, lasand sa se īnteleaga ca Arhiepiscopul ar dori si chiar asteapta sa vina papa.
Multi arhierei, chiar si dintre sinodali, dar, mai ales dintre cei ce aprobasera venirea papei, izbindu-se īn eparhiile lor de furia si de revolta poporului, si-au suflecat manecile si au dezlantuit campania īmpotriva papei, insistand ca cedeaza dorintei si angajamentului pe care si le-au luat īn scris de a veni papa. Si se pare ca, īntr-adevar, asa este; deoarece nu ati luat deloc īn seama textele marturisitoare ale multor arhierei, care V-au cerut sa convocati corpul legislativ al ierarhiei, a carei coplesitoare majoritate nu este de acord cu hotararea Permanentei Sfantului Sinod. De ce nu convocati ierarhia pentru o atat de importanta tema, care tinde sa dezbine si sa sfasie trupul Bisericii? Cunoasteti foarte bine din cercetarile si studiile personale ale Prea Fericirii Voastre ce a īnsemnat si ce īnseamna tema calendarului, care tot din Occident a fost instigata si care a fost sustinuta de regimul politic elen. Pe Meletie Metaxakis vreti sa-l urmati, care s-a facut izvor si pricina a schismelor si suferintelor? Nu functioneaza sistemul sinodal? Face-vom din Atena Vatican? Va bizuiti pe felul de a gandi si pe lingusirile persoanelor din cercul Prea Fericirii Voastre si ale celor ce tanjesc dupa functii si promovari, dar neglijati constiinta plinatatii Bisericii care s-a manifestat de multe ori si īn multe feluri. Oricum, sa cunoasteti ca pe papa nu-l primeste Biserica Eladei! Īl primesc Arhiepiscopul Hristodul si cei dimprejurul lui, clerici si teologi cu cuget lumesc, cu scopul de a trada si a desfiinta Credinta Ortodoxa. Si, dupa cum la Ferrara-Florenta nu am avut unire, ci falsa unire, asa si acum nu avem primire, ci falsa primire. Acestea, pe care le īntreprindeti, memoria colectiva ortodoxa le va uita, ca si cum nici nu ar fi avut loc. Nu ati luat īn seama nici pocainta celor ce au semnat rusinoasa hotarare a acelui sinod, care īn fata protestelor binecredinciosului popor si-au retractat semnatura si si-au marturisit greseala. Prea Fericirea Voastra nu luati īn considerare nimic.
Mintea si inima ortodocsilor nu pot sa īnteleaga ceea ce se va īntampla. Īn ziua aceea, se va rastigni din nou Hristos īmpreuna cu rastignita Sa Biserica. Luna mai din 2001, luna cuceririi noastre de catre papa(, va fi mult mai rea decat luna mai din anul 1453, care a fost doar luna cuceririi noastre trupesti si politice. Scrieti cu propriul scris al Prea Fericirii Voastre o pagina neagra īn istoria Bisericii Eladei si, astfel, deveniti primul arhiepiscop care ati parasit pozitia riguros traditionala. Daca Prea Fericirea Voastra urmariti astfel de īntaietati si evolutii, poporul ortodox nu Va va urma.
Desigur, īnca n-au pierit (toate) nadejdile. Speram īn doua realizari posibile omeneste. Sa se gaseasca si īn ultima clipa episcopi vrednici de numele si de chemarea lor. Sa-si asume toti responsabilitatile si fiecare personal. Nu este responsabil doar Arhiepiscopul, nici micul sinod, chiar daca ar fi si (mai) mare. Īn chestiunile de credinta, competenta nu consta īn rezolutii locale; este universala si soborniceasca. Marele Vasile a facut din mica Cezaree a Capadochiei centru si inima a Ortodoxiei, deasupra Romei, deasupra Constantinopolului si a altor tronuri patriarhale. Turma ortodoxa de pretutindeni a Eladei cauta pastori si īndrumatori. Nu este proprietatea (personala) a nimanui Credinta Ortodoxa.
Iar a doua nadejde a noastra, mai puternica, este Sfantul Munte, petrecerea cea cu nume sfintit Chivotul Ortodoxiei, care din nou se ofera sa ajute curajosul si luptatorul popor, fata īn fata cu catastrofa Noii Ere a lui Antihrist cu ecumenismul si sincretismul ei. Cele trei inspirate texte conglasuitoare ale Sfintei Kinotite nu le-a luat īn considerare Arhiepiscopul; le-a primit īnsa ca pe un miros de buna mireasma duhovniceasca de Hristos purtatorul popor, asteptand si alte lucrari (de acest fel).
Si, daca vor fi dezmintite si aceste nadejdi ale noastre, suntem siguri ca ceea ce nu am putut sa izbutim noi, din cauza pacatelor si a nevredniciei noastre, o va reusi Dumnezeu. La sfarsit Hristos si Biserica vor birui, iar nu antihristul papa; Mielul, iar nu fiara!


Fericitilor, Preafericite, toti cati sunteti prieteni ai Mielului si potrivnici ai fiarei.

Cu īndatorata cinstire,
cel mai mic īntre preoti,
Theodoros Zisis

Texte preluat de pe http://www.ortodoxie-catolicism.com/

eXTReMe Tracker