1972: Monahii de la Esphigmenu ridica steaguri negre pentru a protesta împotriva rugaciunilor comune între patriarhul Atenagoras si papa.
1974: Comunitatea Muntelui Athos la instigarea Patriarhiei de Constantinopol îl condamna pe staretul de la Esfigmenu si pe trei dintre monahii de la aceeasi manastire la expulzarea din Muntele Athos. În fata refuzului acestora de a se supune, armata greaca (!) impune o blocada maritima si terestra vreme de patru luni; monahii desfasoara deasupra manastirii lor binecunoscutul steag cu inscriptia "Ortodoxie sau moarte".
1992: În luna mai patriarhul de Constantinopol îi expulzeaza în forta cu politia înarmata (!) pe monahii Schitului athonit rusesc Sfântul Ilie, pe care îl confisca. Monahii vietuitori ai schitului nu îi pomeneau înca din anii '50 pe patriarhii constantinopolitani, din pricina ecumenismului lor, iar Schitul Sfântul Ilie era de drept proprietatea Bisericii Ruse din Afara Granitelor.
1993-1994: În luna decembrie a anului 1993 Comunitatea Muntelui Athos scrie o scrisoare patriarhului în care condamna Acordul de la Balamand unde Patriarhia de Constantinopol si unele dintre Bisericile locale (inclusiv B. O. Româna) recunosc papismul a fi "Biserica sora". Patriarhul Bartolomeu nu doar ca nu îngaduie nici o discutie asupra ereziei ecumenismului, ci reactioneaza în forta depunând câtiva stareti si dând pedepse severe celorlalti. Supusi la presiuni foarte mari acestia dau înapoi, si într-o scrisoare de apel din mai 1994 implora iertarea… Astfel, protestul împotriva Balamandului a fost redus la tacere.
2002: În luna noiembrie, Comunitatea Muntelui Athos convoaca pe monahii de la Esfigmenu în fata unui tribunal pentru a raspunde la 88 "capete de acuzare". Monahii nu se prezinta însa raspund în scris. Comunitatea Muntelui Athos declara obstea Manastirii Esfigmenu ca ilegala si impune ca termen 8 ianuarie 2003 pentru parasirea manastirii.
2003: Politia greaca asediaza manastirea începând din luna ianuarie. În februarie, un tânar monah moare la volanul unui tractor al manastirii care ramasese afara si pe care încerca sa-l recupereze la adapostul întunericului noptii. În martie, la presiunea miscarilor de protest în sprijinul Manastirii Esfigmenu, Consiliul de Stat al Greciei dispune ridicarea blocadei asupra manastirii.
2005: Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu înfiinteaza o obste monahala impostoare, careia îi sunt atribuite toate bunurile Manastirii Esfigmenu (conturile din banca, vaporul…) În octombrie, blocada revine si mai în forta; manastirea nu se mai poate aproviziona cu alimente si medicamente, nici nu mai poate primi vizite ale medicilor. Acestea pricinuiesc moartea a patru monahi.
2006: În octombrie un tribunal (civil!) grec îi condamna pe monahii de la Esfigmenu la doi ani de închisoare pentru "ocupatie ilegala" si "tulburarea linistii publice"… Monahii fac apel în justitie contestând sentinta.
La 20 decembrie, membrii obstii impostoare a patriarhului Bartolomeu îi ataca violent în timpul noptii cu bare de metal si topoare pe monahii din birourile Manastirii Esfigmenu din Careia (capitala peninsulei Athos) pe când acestia dormeau. În urma bataii patru monahi esfigmeniti au multiple rani, unul dintre ei chiar fractura craniana.
La 25 decembrie, sub o puternica presiune mediatica, guvernul grec anuleaza operatiunea expulzarii monahilor Esfigmeniti; cu toate acestea însa, blocada dura impusa manastirii nu este ridicata.
La 30 decembrie cele 20 de manastiri mari [6] (inclusiv noua obste înfiintata de patriarh), ca urmare a recentei vizite a papei la Constantinopol, publica la presiunea credinciosilor un comunicat în care condamna ecumenismul [7] si afirma ca se întorc la hotarârile dublei întâlniri din 1980 a Sfintei Chinotite a Athosului, [la care a luat parte si Manastirea Esfigmenu] [8]. Unele dintre manastiri au chemat la a urma Manastirea Esfigmenu în întreruperea comuniunii cu Patriarhia prin încetarea pomenirii patriarhului, iar Avva Efrem - ucenicul si urmasul lui Gheron Iosif - fostul staret al Manastirii Filotheu, a cerut de asemenea potrivit învataturii Sfintilor Parinti, ca manastirile athonite sa opreasca pomenirea patriarhului eretic.
La 31 decembrie, Patriarhia Moscovei gaseste înca un prilej de a-si "atinge" rivala sa de la Constantinopol, cu care se razboieste pentru întietate ca "principala biserica ortodoxa": prin mitropolitul Chiril de Smolensk – de altfel tot atât de ecumenist ca si patriarhul Bartolomeu! – "invita Patriarhia Ecumenica sa nu foloseasca forta pentru rezolvarea problemei monahilor de la Esfigmenu"…
[1] Un studiu cu privire la chestiunea calendarului poate fi citit la
http://sv-luka.org/misionar/n3_churchandtime.htm Un alt studiu teologic si mai amplu la
http://ournet.md/~calendarortodox. Alte articole la
http://orthodoxinfo.com/ecumenism/ea_calendar.aspx
[2] Întreruperea comuniunii din motive de credinta este stabilita de Canonul 15 de la Sinodul I-II din anul 861: "cei ce pentru oarecare eres osândit de Sfintele Soboare, sau de Sfintii Parinti se despart de împartasirea cea catre întâiul statator al lor care predica eresul în public si cu capul descoperit îl învata în Biserica, unii ca acestia din pricina îngradirii de sine de împartasirea cu numitul episcop înainte de cercetarea Sinodiceasca, nu numai ca nu sunt supusi certarii canonice, ci si de cinstea cea cuvenita dreptslavitorilor se vor învrednici, caci n-au osândit episcopi, ci mincinosi-episcopi si mincinosi-învatatori; si n-au rupt unitatea Bisericii prin schisma, ci s-au silit [astfel] a izbavi Biserica de schisme si dezbinari." (vezi Pidalion).
[3] Manastirea Vatoped primeste un vapor din partea Anglicanilor ca rasplata pentru adoptarea noului calendar (vezi Boldurile Sfintei noastre Biserici Ortodoxe de Rasarit editata la Muntele Athos în anul 1924 de catre schimonahii athoniti români Arsenie Cotea si Teofilact).
[4] Indiferent de patriarhii care s-au perindat de atunci si pâna în prezent la conducerea Patriarhiei de Constantinopol, se poate constata continuitatea politicii ecumeniste. Începutul modernismului la Constantinopol coincide cu primii ani ai secolului XX, când "patriarhii de Constantinopol se duc în Anglia la studii teologice" unde de fapt sunt initiati în lojile masonice (vezi colectia Protests of the Orthodox World against the Visit of the Patriarch of Constantinople to the Pope of Rome in December 1987, ed. Riurik, pg. 5; revista Ďđŕâîńëŕâčżĺ čëč ńěĺđňú, nr. 1, Moscova 1997, pg. 66-67). Astfel, Meletie Metaxakis (patriarh între 1921-1923; alungat în iulie 1923 din scaunul patriarhal de furia multimii) cel care a început procesul de distrugere a Traditiei Ortodoxe prin introducerea necanonica a calendarului nou, era cunoscut ca nr. 44 în loja masonica greaca "Armonia", dupa cum arata publicatia masonica "Pythagore-Equerre" (vol. 4, part. 7-8, 1935). Fratii sai succesori la conducerea Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului sunt de asemenea masoni de rang înalt: Vasilios III (patriarh între 1925-1929): membru al lojii englezesti "Velewood", Athenagoras (1948-1972) (cel cu "ridicarea" anatemelor): mason de grad 30 în loja "Athenian East" (Orthodoxos Typos, 16.VII.1982), loja din care facea parte si Dimitrios (patriarh între 1972-1991). Actualul patriarh Bartolomeu, numit în 1991, este ales presedinte al lojii masonice "H.A.N.". (vezi
ecumenizm.tripod.com).
[5] Un sinonim pentru Patriarhia Ecumenica de Constantinopol, dupa cartierul din Istambul în care îsi are resedinta.
[6] Situatia astazi în Muntele Athos arata astfel: toate mânastirile grecesti sunt cumparate cu banii Uniunii Europene afara de Esfigmenu si Konstamonitu. Totusi o linie buna în privinta problemelor de credinta o au mânastirile Grigoriu si Simonos Petras, iar cele mai fanatic obediente patriarhului de Constantinopol sunt Vatoped si Dohiariu. În afara celor 20 de manastiri mari, în Muntele Athos se gasesc foarte multe chilii si schituri mici, iar majoritatea celor ce vietuiesc în ele au orientare zilotista, refuzând comuniunea cu patriarhul Constantinopolului. Tot despre situatia din Athos si la
ecumenizm.tripod.com/ECUMENIZM/id33.html iar despre miscarea zilotilor din Muntele Athos un foarte interesant material la
cristianf.home.ro/pgid3_site_EN.html
[7] În scrisoarea trimisa de reprezentantii celor 20 de manastiri patriarhului Bartolomeu, dupa ce în introducere îsi exprima supunerea fata de acesta, ei spun: "simtim ca avem o raspundere apasatoare fata de credinciosii… care ne socotesc un paznic neclintit al Sfintei Predanii. Din aceasta pricina, cu durere, declaram ca nu suntem de acord cu rugaciunea în comun facuta de preafericirea voastra si cu participarea voastra la adunari liturgice si cu caracter religios care dau impresia ca Biserica Ortodoxa îi accepta pe romano-catolici si pe Papa ca fiind episcopul canonic al Romei. […] Recent încheiata vizita a Papei în Fanar si vizita Înalt Preasfintiei sale Arhiepiscopul [Hristodul al Atenei] la Vatican ne-au îndurerat profund inimile. Se prea poate sa se fi dobândit vreun folos lumesc din toate acestea, însa în decursul acestor vizite s-au petrecut lucruri care sunt în conflict cu practicile ecleziologice ortodoxe. Primirea Papei de catre Prea Fericirea voastra ca si când ar fi fost episcopul canonic al Romei, sederea sa pe scaunul arhieresc în timpul Dumnezeiestii Liturghii Ortodoxe, purtând omoforul; rostirea de catre el a rugaciunii 'Tatal nostru', sarutarea liturgica cu Patriarhul toate depasesc o simpla rugaciune în comun si sunt oprite de Sfintele Canoane. Iar toate acestea au avut loc în conditiile în care traditia papala nu s-a schimbat în nici un fel, pastrându-si politica si învataturile eretice" (
laurentiudumitru.ro/blog/ Scrisoarea completa la: esphigmenou.com ). [8] Hotarârea din 1980 semnata de toate manastirile mari din Sfântul Munte Athos inclusiv Esfigmenu afirma: " credem ca Sfânta noastra Biserica Ortodoxa este cea Una, Sfânta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a lui Hristos, având plinatatea Harului si a Adevarului." si "Biserica Papei este lipsita de succesiune apostolica si fara har".
Articol preluat de la
AGENTIA DE PRESA ALTERMEDIA